Scheepvaart

2019 – Pleziervaarders sensibiliseren voor meer veiligheid op zee

Ieder jaar zijn de inspecteurs pleziervaart terug te vinden op tal van evenementen om de pleziervaarders te informeren over de regelgeving en om hen te sensibiliseren over veiligheid op het water. In verschillende jachthavens verspreid over heel België nemen de inspecteurs deel aan veiligheidsdagen en twee keer per jaar zijn ze aanwezig op de Belgian Boat Show.  

Handhaving én sensibiliseren 

In de zomer van 2019 werden een aantal nieuwe regels van kracht voor de pleziervaart in België. Wetgeving, handhaving en sensibilisering staan allemaal in het teken van veiligheid op het water.  

Bart Wackenier, diensthoofd Pleziervaart: “Met de controles aan boord van de pleziervaartuigen verzekeren de inspecteurs de handhaving van de wetgeving. Daarnaast vervullen ze ook een belangrijke rol in het sensibiliseren van het publiek. Ze leggen uit waarom het volgen van bepaalde regels zo belangrijk is voor hun eigen veiligheid en deze van iedereen aan boord van het vaartuig.” 

In de zomer van 2019 voerden de inspecteurs actie rond de nieuwe verplichtingen van het dragen van een reddingsvest op zee.  In samenwerking met Wind- en Watersport Vlaanderen werd een communicatiecampagne uitgewerkt.  

Veiligheidsdagen en Belgian Boat Show 

De inspecteurs zijn ieder voorjaar een vaste waarde in het programma van de veiligheidsdagen georganiseerd door een aantal jachtclubs in België. In 2019 waren ze te gast in Blankenberge, Brussel, Nieuwpoort, Oostende en Turnhout.  

Eric Hiele, Taakgroepchef Inspectie Pleziervaart“ Zoals gewoonlijk tijdens de vijf veiligheidsdagen van de pleziervaart in 2019 was de opkomst groot. Onze medewerkers geven daar, samen met andere partners, toelichting over veiligheid op het water. In de namiddag kunnen de pleziervaarders zelf oefenen met pyrotechnische middelen op het water. Altijd een publiekstrekker!” 

Twee keer per jaar vindt de Belgian Boat Show plaats. De dienst Pleziervaart is steeds aanwezig met een grote stand en veel informatiemateriaal. De medewerkers staan die dagen honderden geïnteresseerden te woord en beantwoorden vele vragen.  

Ten slotte waren de inspecteurs ook present op een aantal evenementen aan de kust met de federale scheepvaartpolitie, de douane en het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT).  

Back to top button