Luchtvaart

2018 – FOD Mobiliteit breidt dienstverlening voor dronesector uit

In 2018 realiseerde het droneteam van de FOD Mobiliteit en Vervoer verschillende projecten die de groei van de Belgische dronesector ondersteunen. In samenwerking met skeyes (het vroegere Belgocontrol) werd het online platform droneguide.be gelanceerd. Daarnaast opende de FOD een nieuw examencentrum en werden er twee nieuwe testterreinen goedgekeurd.   

App met geolocatiefunctie 

In 2018 lanceerden skeyes en het DG Luchtvaart van de FOD Mobiliteit en Vervoer droneguide.be. Op dit digitale platform vinden zowel professionele als particuliere dronegebruikers informatie over het gebruik van hun drones en een interactieve kaart van het luchtruim.  

Droneguide is opgebouwd rond een interactieve kaart, waarop duidelijk aangeduid staat waar drones mogen vliegen en welke gebieden (tijdelijk of permanent) verboden zijn. Via de app voor smartphones en tablets kunnen gebruikers, dankzij de geolocatiefunctie, zien of ze hun drone kunnen laten opstijgen, in welke omstandigheden op een welbepaalde plek, in België.  

In een volgende fase, voorzien in 2019, zal de droneguide uitbreiden tot een portaal waar professionele gebruikers hun vluchten kunnen beheren en afwijkingen en meldingen aanvragen. Door de integratie met het DG Luchtvaart en skeyes verloopt de coördinatie van de vluchten beter en zullen de aanvragen sneller afgehandeld kunnen worden.  

Nieuw examencentrum en testterreinen  

Naast de droneguide realiseerde het droneteam nog enkele andere projecten die de groei van de dronesector in België verder ondersteunen.  

In 2018 opende de FOD een nieuw examencentrum voor het afnemen van de theoretische examens voor dronepiloten. Het centrum is uitgerust met 20 computers waaraan de kandidaten het examen kunnen afleggen. Het is de bedoeling om jaarlijks 1000 examens af te nemen.  

In 2018 keurde DG Luchtvaart twee testterreinen goed. Hier mogen testvluchten voor operaties met een hoog risico uitgevoerd worden die elders verboden zijn. Denk hierbij aan BVLOS, Beyond visual line of sight, waarbij de piloot de drone op afstand en dus buiten zijn zicht bestuurt of aan dropping waarbij de drones iets laat vallen, of spraying waarbij de drone iets besproeit, …  

Back to top button