Luchtvaart

2019 – Met het Aviation Portal gaat de dienstverlening voor de luchtvaartsector een grote stap vooruit

In september 2019 breidde het Directoraat-Generaal Luchtvaart (DGLV) zijn online diensten uit door de lancering van het Aviation Portal. Met dit nieuwe instrument wil DGLV de dienstverlening vereenvoudigen voor zowel professionele als niet-professionele klanten. 

Een one-stop-shop 

Het luchtvaartportaal brengt verschillende online diensten voor de luchtvaartindustrie samen. 

Voortaan kan elke vliegtuigeigenaar via dit portaal een vliegtuig (vliegtuig, drone, helikopter, …) registreren en uitschrijven, wijzigingen aan de registratiegegevens van het vliegtuig melden, online betalen of de verwerking van zijn aanvragen opvolgen, enz.  

Eenvoudiger en dus sneller 

Tim Rimez, hoofd van de Technische Directie van het Directoraat-Generaal Luchtvaart: “Deze online applicatie zal het leven van de piloten gemakkelijker maken. Verschillende formulieren zijn samengebracht op één plaats, zodat de gebruiker niet overal hoeft te zoeken. Bovendien zijn de velden in het formulier reeds ingevuld als we al over deze informatie beschikken. De betaling kan ook direct online worden gedaan. Dit alles bespaart veel tijd.” 

Niet alleen voordelen voor de gebruikers, voor de medewerkers van DGLV betekent het portaal ook een vereenvoudiging van het beheer van alle aanvragen. De verplichte velden en de ingevoerde gegevens worden automatisch gecontroleerd. Hierdoor vermindert het aantal onjuiste of onvolledige aanvragen en worden de dossiers sneller afgewerkt. 

Beveiligde toegang  

Burgers verbinden met het luchtvaartportaal via hun elektronische identiteitskaart. Dit is de veiligste en eenvoudigste manier om toegang te krijgen tot de beveiligde onlinediensten van de overheid. 

Bedrijven en organisaties maken verbinding via CSAM, dat voor deze doelgroep de toegang tot de online diensten van de federale overheid beheert. 

Focus op innovatie 

Het luchtvaartportaal zal in de toekomst verder ontwikkeld worden en soortgelijke innovaties worden ook voorbereid voor de andere domeinen van de FOD Mobiliteit, zoals het maritieme en het wegvervoer. 

Back to top button